AQUARELA

L’aquarel·la és un tipus de pintura conformada per pigments la qual es dilueix en aigua. L’objectiu és transparentar els colors amb aigua deixant, o no, veure el fons del paper o de la cartulina la qual actúa com un altre to. És l’unica técnica de pintura la qual treballa amb transparencies, si vols aconseguir un to opàc amb l’aquarel·la hauràs de donar-li molta intensitat.

MATERIAL:

L’aquarel·la com qualsevol altre tècnica requereix de cert material, no és obligatòri tenir-ho tot encara que és recomanable.

 PAPER D’AQUAREL·LA:

Una part fonamental és el tipus de paper que emplearem, a diferéncia dels folis convencionals, el paper que s’utilitza en l’aquarel·la té una grossor més gran amb una textura rugosa. Al treballar amb aigua es necessita un paper més gruixut (300g/m²) ja que si medeix menys aquest s’arrugarà al afegir aigua. Aquests papers no són totalment llisos ya que llavors la pintura com que resbala i no s’adhereix bé. Les cartolines i les làmines técniques són de contextura llisa, així que absorbeixen pitjor la pintura, aquets es denominen gra satinat mentres que els més rugosos són els de gra gruixut. Malgrat que els de gra gruixut siguin molt millor per treballar, aquests es veuen en el resultat final de l’obra així que serà cosa teva decidir si t’agrada com queda o no.

Diferents acabats en el paper amb aquarela.

PINTURES:

Primerament, si no vols acabar frustrat pintant, no compris aquarel·les per nens, el màxim d’intensitat que aconseguiràs serà ⅓ de l’intensitat de les normals. Les aquarel·les poden venir en estoigs o separats en tubs. Si vols tots els colors es recomanable comprar l’estoig on et venen tots, encara que després l’hagis de netejar serà molt més efectiu ja que amb els tubs s’acostuma a desaprofitar bastant producte. Un factor important que molta gent no té en conte és el color blanc, si alguna paleta et ve amb un cub blanc no és per utilitzar-lo com pintura si no per barrejar-ho amb altres colors, la idea de l’aquarel·la és que el blanc ja t’ho aporta el própi paper i quant més aigua més transparent serà la pintura, és a dir, més blanc es veurà del paper que és el to principal. Mentres que amb la pintura a l’oli es necessiten només els colors bàsics, amb l’aquarel·la sempre es recomanable tenir alguns més. Si vols dedicar-te a la pintura aquarel·lable assegura’t que sigui bona calitat, les aquarel·les bones tenen molta duració i al final sortiràn molt més a conte que una de menys preu.

PINZELLS:

Depenent del que vulguis pintar utilitzaràs un tipus de pinzell o un altre, això és evident, quant més detall vulguis més fi haurà de ser el pinzell. Al pintar és important que no apretis molt fort ja que llavors els cabells de l’utensili s’obriràn i aniràn cada un cap a un lloc. Tampoc no els has de deixar en aigua quan acabis de pintar, els has de netejar bé per a que conservin un bon estat.

Hi existeixen una classe de pinzells especificament per aquarel·les els quals tenen el mànec buit per a posar aigua dintre. Pots regular la quantitat de líquid amb la força amb la que apretis encara que això és més efectiu si es compte amb un got apart. També es pot omplir directament amb tinta o aquarel·la diluïda però hauràs de tenir un pinzell per a cada color. Aquesta opció és molt més pràctica, sobretot si t’ho vols emportar a algun viatge.